Kundehistorie
Beathe & Valter

Fra papirer og post-it-lapper til en hverdag med flyt og trygghet

Livet vårt tok en brå vending da Beathe i voksen alder fikk diagnosen Primær Progressiv MS. Vi gikk fra å være to voksne personer i gode jobber, med ei koselig leilighet midt i byen og en nyrestaurert hytte en halvtime utenfor Bodø – et perfekt liv etter våre ønsker. Plutselig måtte vi legge helt nye planer, tenke på tilrettelagt bolig, og finne oss til rette i et liv vi ikke kjente fra før.
Det har vært en stor omstilling, en omstilling vi aldri hadde forberedt oss på, men som underveis har gitt oss mange lyspunkter og gode stunder. I dag lever vi fortsatt et godt og meningsfullt liv, takket være gode assistenter og et system som hjelper oss å holde orden i alt som må fungere.

Hvem vi er – og hvordan hverdagen vår ser ut nå

Vi er et voksent ektepar, og har vært sammen i mange år. Vi har to voksne barn og hele sju barnebarn. Da Beathe ble syk i 2009, visste vi lite om hva som ventet. I 2011 måtte hun gi opp jobben hun var så glad i og ble ufør. Som en del av sorgprosessen skrev hun boka “Ei Brå Vending”, om møtet med NAV, spesialisthelsetjenesten og kommunen.

Sykdommen utviklet seg raskt. Beathe ble avhengig av rullestol og etter hvert helt pleietrengende. Men ett mål har vi aldri gitt slipp på: Vi skal være sammen – i hverdagen. Takket være BPA og fantastiske assistenter har vi fått det til. I dag er Valter som er ektemann i full jobb – fra hjemmekontor – en løsning som heldigvis har blitt mer vanlig og akseptert etter pandemien.

Før var det papirer, lapper og evig rot

Vi forsøkte å holde styr på alt selv. Det ble mange hjemmesnekrede skjemaer, papirlapper, dagbøker og kalendere – alt i fysisk form. Det var mye å holde oversikt over: medisiner, legetimer, sykehus, avtaler med hjemmetjeneste, NAV, kommunen. Listen var lang. Egentlig et evig papirbasert rot.

Nå har vi fått system i alt

I 2022 fikk vi muligheten via vår BPA-leverandør den gangen til å ta i bruk et digitalt journalsystem. Vi fikk god hjelp til å sette det opp etter våre behov – og siden har livet vært annerledes. Nå har vi dagsplaner der assistentene krysser av når oppgavene er utført og legger inn notater. Vi har full kontroll på medisiner – navn, klokkeslett, dosering – og det er enkelt å vise oversikt til lege, tannlege eller sykehus.

Det viktigste for oss er at alt er samlet på ett sted. Ingen tvil. Ingen misforståelser. Alt er oppdatert, og alle vet hva som gjelder. Jeg pleier å si at dette systemet er selve hjertet i BPA-hverdagen vår. Det gir struktur og trygghet – både for assistentene, for meg som arbeidsleder og for Beathe.

Vi har ikke journalplikt – men vi kunne aldri vært uten

Vi har ikke journalplikt opp mot kommunen, så vi bruker systemet til intern kontroll. Og det fungerer fantastisk godt. Det er en stor trygghet å vite at alle har tilgang til samme informasjon, at rutiner følges, og at arbeidsbeskrivelser er tilgjengelige for alle. Jeg forstår ikke hvorfor dette ikke er påbudt – det burde det faktisk være, med tanke på alt ansvaret som ligger på oss som arbeidsledere.

Det handler om kvalitet i omsorgen

Med systemet har vi fått en helt ny ro i hverdagen. Vi har full kontroll – på medisiner, på oppgaver, på historikk og fremtidige planer. Det gir en enorm trygghet, og gjør det lettere å gi god og riktig omsorg.

Vi har gått fra å ha papirer overalt – til å ha én eneste kalender hengende på kjøleskapet. Den bruker vi til middag og avtaler med venner og familie. Resten ligger trygt i systemet. Vi har blitt digitale – og vi har ikke lyst til å gå tilbake til gule lapper og rot.

Hva sier assistentene?

Assistentene våre spiller en avgjørende rolle i hverdagen. En av dem beskriver arbeidshverdagen med oppgaver som personlig stell, matlaging, hjelp til trening og deltakelse i sosiale aktiviteter som for eksempel kaffetreff. I dag bruker de det digitale verktøyet aktivt for å planlegge oppgaver og ha oversikt over medisinering.

«Jeg føler meg trygg når jeg gir medisiner til brukeren, og det er mye enklere for meg å holde oversikt over hva som skal gjøres» sier en av assistentene. En annen legger til: «Jeg opplever det som veldig positivt å bruke systemet. Det gjør det lettere å utføre jobben min på en god måte.»På spørsmål om hva de ville sagt til andre som vurderer å ta det i bruk, kommer svaret klart: «Jeg liker det godt, og synes det er et knallgodt verktøy!»

Samarbeidet med leverandøren betyr alt

Da vi byttet BPA-leverandør, tok jeg selv ansvar for å sikre videreføringen av systemet. Samarbeidet har vært helt fantastisk. Jeg må rette en stor takk til dere som jobber i WeissTech AS. Dere har laget et fag-og journalsystem som er skreddersydd for BPA – og det merkes.

“Uten dette systemet, blir det vanskeligere å yte god og riktig omsorg.”

Redaktør: Dette er en historie de selv ønsket å dele, i håp om at den kan være til hjelp og inspirasjon for andre i lignende situasjoner.